Tekoja Karjalasta: Toiminnanjohtaja Annika Ullgren – Lieksan Vaskiviikko tekee Lieksaa ja koko Pohjois-Karjalaa tunnetuksi

 

Lieksan kulttuuritalolla käy melkoinen kuhina. Pian käynnistyvän Lieksan Vaskiviikon järjestelyt ovat täydessä vauhdissa. Pohjoismaiden suurimman vaskimusiikkifestivaalin toiminnanjohtaja Annika Ullgren ja toimisto- ja somevastaava Aura Kangasniemi puhkuvat intoa. 

– Tuntuu kuin tämä pieni kylä heräisi henkiin, Ullgren kuvailee. 

Lieksan Vaskiviikko on monella tapaa ainutlaatuinen tapahtuma. Yhdeksän päivän aikana nähdään muun muassa klassisen musiikin konsertteja, päiväsoittoja, kurssitoimintaa ja kansainvälinen vaskisoitinkilpailu. Vuonna 2024 uutena ohjelmana on VaskiFlow-jooga, jossa osallistujat pääsevät rentoutumaan luonnonläheisessä ympäristössä pehmeän RAV-instrumentin säestämänä. 

Kurssitoiminta on yksi merkittävä tekijä, joka erottaa Vaskiviikon tavanomaisista musiikkifestivaaleista. Tapahtuman aikana järjestetään kursseja, joiden opettajina toimivat alansa kansainväliset huiput. Eri tasoiset kurssit mahdollistavat laadukkaan oppimiskokemuksen kaikille harrastajista vaskimusiikin ammattilaisiin.

Kylätapahtumasta kansainvälisesti arvostetuksi vaskimusiikkifestivaaliksi

Lieksan Vaskiviikko järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1980. Vaskiviikon perustaja, musiikkineuvos Erkki Eskelinen vaikuttaa edelleen vahvasti paikallisissa musiikkipiireissä. Määrätietoisen kehitystyön ansiosta pienestä kylätapahtumasta on kasvanut kansainvälisesti tunnettu musiikkifestivaali, johon saapuu esiintyjiä Japanista ja Amerikasta asti. 

 – Lieksan Vaskiviikko on tärkeä tapahtuma sen takia, että tämä tekee Lieksaa ja koko Pohjois-Karjalaa tunnetuksi. Tapahtuma tunnetaan sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti, Ullgren toteaa.

Tapahtuman järjestämisestä vastaa Lieksan Vaskiviikon kannatusyhdistys ry, jolle Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö myönsi tänä vuonna 10 000 euron apurahan. Apuraha käytetään tapahtuman järjestämiseen, ja se auttaa myös turvaamaan Vaskiviikon tulevaisuutta. Tulevaisuudessa Vaskiviikolla halutaan panostaa entistä enemmän nuoriin ja Pielisen Karjalan alueen kulttuurimatkailun edistämiseen.

– Haluamme tehdä omalta osaltamme työtä sen eteen, että Suomesta ja Pohjois-Karjalasta löytyisi korkeatasoista vaskimusiikkiosaamista, Ullgren kertoo.

Yllätyksellisyys ja leikkisyys murtavat ennakkoluuloja

Kangasniemi on elävä esimerkki tapahtuman vetovoimaisuudesta. Hän muutti kuukaudeksi Tampereelta Lieksaan saatuaan työpaikan Vaskiviikon toimisto- ja somevastaavana. Kangasniemen on yllättänyt erityisesti se, kuinka vahvasti vaskimusiikki näkyy ja kuuluu lieksalaisten arjessa. Monet paikalliset soittavat jotain instrumenttia, ja musiikkiosaamista on viety Pielisen rannoilta myös maailmalle. 

– Vaskiviikko tuo sellaista identiteettiä tälle alueelle. Tällainen pieni kaupunki niin täynnä osaamista on ollut mulle jotenkin hämmentävä ja upea kokemus, Kangasniemi pohtii.

Lieksan Vaskiviikolla halutaan murtaa konserttimusiikin ympärille muodostuneita ennakkoluuloja. Tapahtuman kuulijakuntaa on pyritty kasvattamaan lisäämällä ihmisten tietoisuutta vaskimusiikin rennommasta puolesta. Ullgrenin mukaan tapahtumaan osallistuminen ei edellytä aiempaa vaskimusiikin tuntemusta, vaan kaikki ovat tervetulleita nauttimaan musiikista ja hauskanpidosta matalalla kynnyksellä. 

Positiivista mielikuvaa tukee tänä vuonna uudistettu visuaalinen ilme, joka lupailee värikkyydellään ja iloisilla Tööötsie-hahmoillaan kaikkea muuta kuin kuivaa pönötystä. Menevämpien ohjelmanumeroiden lisäksi myös perinteiset klassisen musiikin konsertit ovat täynnä yllätyksiä ja leikkisyyttä. 

– Ihmisille tulee mielikuva siitä, että konserttimusiikki olisi vakavaa. Lieksan Vaskiviikko nimenomaan todistaa, että sitä se ei ole, Kangasniemi painottaa.

Hän on oikeassa. Viikkoa myöhemmin elokuisessa auringonpaisteessa päiväsoittoa taltioiva valokuvaajakin innostuu tanssahtelemaan vaskimusiikin tahtiin.