Tekoja Karjalasta: Kuvataiteilija Kaisa Juntunen – Työtäni arvostetaan täällä ja siitä ollaan kiinnostuneita

 

Pilven takaa kurkkiva aamuinen aurinko ja lämmin kesätuuli hellivät Joensuun Linnunlahdella. Kuvataiteilija Kaisa Juntunen on herännyt uuteen aamun hymyssä suin, ja hymyyn on syystäkin. Hän saa toteuttaa itseään monipuolisesti ja tehdä juuri sitä, missä hän on taitava. Taiteen maisterille ja kuvataiteilijalle (amk) taiteen tekeminen on hyvin antoisaa. Se tarjoaa mahdollisuuden luovaan työskentelyyn.

Koen, että kuvataiteen tekeminen on mun elämäntyö. Työskennellessä koen jopa sellaista pyhää ja hyvin varmaa oloa, että tämä on se, mitä täällä ollaan tekemässä, Juntunen pohtii.

Juntunen tekee työkseen piirroksia, maalauksia ja jonkin verran myös taidegrafiikkaa aiheenaan mystiset luontoaiheet. Juntunen työskentelee pitkälti kotoa käsin, missä hänellä on oma työhuone. Rantasalmelta kotoisin oleva kuvataiteilija on asunut perheineen Joensuussa nyt jo muutaman vuoden ajan. Pohjois-Karjalassa Juntusta inspiroi erityisesti alueen vanhat tarinat ja luontoaiheet, mistä hän tekee töissään omannäköisiä kuvauksia.

-Käsittelen ihmisen luontosuhdetta ja luontoyhteyttä sekä suomalaista kansanperinnettä ja muinaisuskoa. Käytän usein teosteni aiheissa luontoaiheita ja eläimiä, ja viime aikoina olen hyödyntänyt erityisesti karhuja. Olen nimenomaan täällä Pohjois-Karjalassa törmännyt siihen ajatukseen, että luonto on mystinen, Juntunen kertoo.

Inspiroidun niistä aiheista ja välitän niistä myös tietoa teoksissani

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on myöntänyt tänä vuonna Juntuselle 30 000 euron tuen 12 kuukauden taiteelliseen työskentelyyn. Tuki on myönnetty Anja ja Arto Ruudun rahastosta. Säätiön myöntämä työskentelyapuraha merkitsee Juntuselle paljon. 

-Taloudellisen tuen lisäksi se merkitsee sitä, että mut on toivotettu taiteilijana tervetulleeksi tänne Pohjois-Karjalaan. Työtäni arvostetaan täällä ja siitä ollaan kiinnostuneita, Juntunen iloitsee.

Juntusen apuraha-aiheena toimii karhun synty -myytti, joka on tarina siitä, miten karhu on syntynyt taivaassa ja laskeutunut sieltä maahan ilman ja veden kautta kasvamaan metsän kuninkaaksi. Tällä kasvumatkalla karhu tapaa monia luonnonhenkiä, jotka muovaavat karhua. 

 

-Tämä myytti on minusta tosi hieno ja inspiroiva. Tarkoituksenani on tehdä tästä tarinasta teoksia niin, että kuvaan niissä erilaisia kerrottuja kohtauksia maalaten ja piirtäen. Nyt on erityisesti tarkoitus tehdä isokokoisia maalauksia ja olen jo aloittanut työskentelyn. Olen tehnyt tähän mennessä kolmea eri teosta ja useita on vielä tekemättä, Juntunen jatkaa. 

Tällä hetkellä Juntunen on työskennellyt vesiaiheen parissa. Hän on työstänyt metsälampi -sarjaa, jossa karhu esitetään metsälammen vartijana. 

-Siinä on vähän synkkä sävytys. Tapanani on tehdä useampi maalaus yhdestä aihemaailmasta samoilla värisävyillä ja kuvata sitä samaa tunnelmaa. Tässä teoksessa olen käsitellyt vesi-teemaa ja toista vesiaiheista teosta olen suunnittelemassa. Olen myös nyt tehnyt kaksi kukkapeltoon liittyvää maalausta.

Luontotematiikan ja mystiikan ohella Juntusen töissä vaikuttaa vahvasti myös karjalaisuus. Hänen isoisänsä on kotoisin Karjalasta. Karjalaisuus näkyy Juntusen töissä vanhojen tarinoiden ja kansanperinteen vaalimimisena.

-Muistan karjalaisuuden lapsuudesta karjalanpiirakoiden paistamisena tai siinä, että laulettiin Karjalan kunnailla -biisiä serkkujen kanssa. Karjalaisuus on ehkä mulle just sitä. Se on sellaista runonlaulantaa, jossa kerrotaan luonnosta. Mun mielestä karjalaisella maaperällä ollaan siellä kalevalaisella maaperällä, myyttien ja maagisen luonnon parissa, Juntunen miettii.

Lepo on paras vastapaino

Kuvataiteilijan työ voi voi olla raskasta niin henkisesti, fyysisesti kuin psyykkisesti. Juntusen mielestä paras vastapaino työlle on lepo. Riittävä lepo auttaa jaksamaan eteenpäin.

-On nukuttava hyvät yöunet ja miksei päiväunetkin. Myös aistien rauhoittaminen esimerkiksi luonnossa auttaa jaksamaan ja poistaa stressiä, Juntunen miettii.

Riittävän levon ohella myös vapaa-aika on tärkeää. Juntunen liikkuu perheensä kanssa paljon luonnossa, mutta myös omassa pihassa riittää tekemistä. Juntunen keräilee muun muassa villiyrttejä, joita hän käyttää ruoanlaitossa ja kosmetiikan valmistuksessa.

Tällä hetkellä Juntusen tulevaisuuden suunnitelmat pyörivät pitkälti taiteen parissa. Apurahakauden aikana Juntusen on töiden tekemisen ohella tarkoitus tutustua lisää alueelliseen kansanperinteeseen, tapoihin, mutta myös siihen myyttiseen puoleen. 

-Osallistun lisäksi kesän aikana muun muassa Pielisen Tietäjäkeskuksen järjestämille tietäjäpäivile. Pääsen loitsulennoille ja työpajoihin. Jatkan varmasti työskentelyä karhun synty -myytin parissa myös apurahakauden jälkeen, Juntunen päättää.

Juntunen esittelee lopuksi vielä muutamia töitään. Osaa niistä on valmis ja osa vielä keskeneräisiä. Ihastuttavat mesikämmenet ovat mitä erilaisimmissa ympäristöissä. Teoksista hehkuvat karhun synty -myytti ja myyttinen maailma.