Janne Mertanen, pianisti ja Joensuun Musiikkijuhlien perustaja sekä taiteellinen johtaja istuu uudessa Joensuun konservatorion konserttisalissa flyygelin äärellä. 260-paikkainen sali on hillitty, mutta vaikuttava ja moderni kokonaisuus. Keskustan tuntumassa, Yliopistokadulla Carelia-talon yhteydessä sijaitseva rakennus otettiin käyttöön viime joulukuussa (2021). Tila on palvelvellut niin konservatorion kuin Joensuun Musiikkijuhlien tarpeita.
Vuosittain noin pari tuhatta kävijää keräävä Joensuun Musiikkijuhlat on löytänyt paikkansa kaupungin kulttuuritarjonnassa. Tapahtuma tarjoaa muun muassa monitaiteellisia tuotantoja sekä musiikkinäytelmiä.
-Lisäksi meillä on ollut vuosittain erilaisia keskustelutilaisuuksia eri teemoin. Olemme pyrkineet tarjoamaan sellaista, mitä Joensuun kaupungilta on kesäisin puuttunut, Mertanen toteaa.
Ideana on ollut alun perin monipuolisuus tarjonnan suhteen
Joensuun Musiikkijuhlien taustalla on vuonna 2013 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, Joensuun Musiikkijuhlat ry, joka on järjestänyt Joensuun Musiikkijuhlat -tapahtumaa vuodesta 2014 lähtien.
-Musiikkijuhlien ideana on ollut alun perin monipuolisuus tarjonnan suhteen. Klassisen musiikin -konserttien lisäksi olemme järjestäneet niin jazz-konsertteja, lasten konsertteja, lasten oopperaa kuin orkesterivierailuja, Mertanen kertoo.
Tapahtuman ydin on pysynyt suhteellisen samanlaisena jo tovin. Tänä kesänä (20.7.-12.8.2022) tapahtuma pystyi hyödyntämään Joensuun Konservatorion uutta konserttisalia, joka on osoittautunut akustisen muunneltavuuden kautta erinomaiseksi.
-Muun muassa akustiikkaverhojen muunneltavuus on ollut erittäin hieno juttu ja sitä on myös hyödynnetty. Myös tämä uusi tammikuussa (2022) tullut Steinway-konserttiflyygeli on osoittautunut erinomaiseksi. Tältä osin meillä on jatkossa hienot tilat ja puitteet järjestää tällaisia resitaaleja kamarikonsertteja, Mertanen iloitsee.
Tämän kesän (2022) aikana järjestettiin kuusi konserttia, joista viisi konservatorion salissa ja yksi Botanialla. Tänä vuonna tapahtuma kulki Naiskohtaloita-teemalla.
Heinäkuun aikana kuultiin kolme konserttia. Cembalisti ja näyttelijä Elina Mustosen pitämä musiikkidraama Laura Maddalena kertoi venetsialaisista orpokodeista ja kolmena eri aikakautena eläneen naisen tarinan. Pianotaiteilija Folke Gräsbeck puolestaan luennoi ja esitti Sibeliuksen varhais- ja myöhäispianotuotantoa. Lisäksi laulaja Eino Grön, pianisti Iiro Rantala ja lausuja Lotta Kuusisto tulkitsivat Botanialla kesäisiä klassikoita, Kärkeä, Helismaata ja Junnu Vainiota.
Elokuussa Janne Mertanen taas esitti Chopinia ja Tatu Eskelisen sekä Johanna Isokosken Katselin tähtien merta -konsertti kertoi L. Onervan, Eino Leinon ja Leevi Madetojan suhteesta.
-Lisäksi meillä oli vielä monitaiteellinen tuotanto Try Me Good King -esitys, jossa kuultiin Englannin kuninkaan Henrik VIII:n vaimojen kohtaloita heidän autenttisten kirjeiden ja mestauslavalla lausuttujen sanojen kautta, Mertanen lisää.
Konserttipohja pysyy samanlaisena
Tänä vuonna (2022) Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö myönsi Joensuun Musiikkijuhlille 10 000 euron tuen tapahtuman järjestämiseen. Myönnetty apuraha mahdollisti osaltaan tapahtuman tuotannon ja apurahaa käytettiin monenlaisiin kuluihin.
-Tällaisessa tapahtumassa on tietysti monenlaisia kuluja, ei pelkästään taiteilijoiden esiintymispalkkioita sekä majoitus- ja matkakuluja. Kustannuksia luovat myös tilavuokrat, soitinten siirto ja viritys sekä tietysti markkinointi, Mertanen tarkentaa.
Tapahtuma sujui tänä vuonna erinomaisesti ja myös yleisö löysi uuden konserttisalin hyvin. Olosuhteet olivat erinomaiset eikä sen suurempia vastoinkäymisiä tänäkään vuonna tullut. Usko tulevaan on vahva.
-Uskoisin, että Joensuun Musiikkijuhlat on löytänyt oman paikkansa Joensuun kesän kulttuuritarjonnassa. Tapahtuma on kuitenkin omanlainen paletti erilaista tarjontaa ja tarjolla on sellaista, mitä ei välttämättä kesäisin muut tarjoa, Mertanen miettii.
Musiikkijuhlien tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tilat ja puitteet ovat erinomaiset. Myös ensi vuodelle on jo olemassa suunnitelmia ja kolme konserttia on jo lyöty lukkoon.
-Konserttipohja säilyy samanlaisena kuin tähänkin asti. Pyrimme jatkossa myös enemmän streamaamaan konsertteja ja parantamaan sitä kautta saavutettavuutta entisestään, Mertanen päättää.