On aurinkoinen aamupäivä Nurmeksen Bomban talolla. Suojärven Pitäjäseura ry:n puheenjohtaja Eila Jahn ja Bomban talon Soloba-kaupan pitäjä Perttu Tuominen istuvat Suojärven Agja -näyttelyn tiloissa, jonka näyttelyvalvojana Tuominen myös toimii. Rajakarjalaisuudesta, sen tavoista ja elämästä sekä sodasta ja siirtokarjalaisuudesta kertova näyttely sijaitsee Soloba-kaupan yhteydessä.
-Täällä käy erilaisia ihmisiä, muun muassa Suojärveltä evakuoitujen ja siirrettyjen karjalaisten jälkeläisiä. Täällä heillä on mahdollisuus keskustella, palauttaa mieleen asioita ja oppia, mitä karjalaiseen elämään on kuulunut. Monet asiakkaat ovat kokeneet tämän hyväksi, Tuominen kertoo.
Eila Jahn katsoo Tuomista nyökäten myöntävästi. Puheenjohtajan työn ohella Jahn on toiminut projektipäällikkönä Suojärven Pitäjäseuran ry:n vuonna 2014 perustamassa Karjalan kieliruadajat -kielityöryhmässä, jonka tehtävänä on elvyttää ja normittaa Varsinais-Karjalan eteläisiä murteita kirjakieleksi.
-Koen tämän työn tärkeäksi. Juureni ovat Suojärveltä, ja mielestäni tätä kulttuuria on tärkeä ylläpitää, Jahn täydentää.
Bomban talo
Yhteistyöelin suojärveläisille
Suojärven Pitäjäseura ry on ollut toiminnassa jo yli 70 vuoden ajan. Seura perustettiin ensimmäisen kerran vuonna 1950 ja rekisteröitiin vuonna 1958.
-Pitäjäseura perustettiin alun perin entisten Suojärven alueella asuneiden ihmisten ja heidän jälkeläistensä yhteistyöelimeksi. Seuran tarkoituksena on vaalia suojärveläistä perinnettä, tuoda esille alueen historiaa sekä elvyttää ja kehittää karjalan kieltä, Jahn tiivistää.
Seura on vuosien mittaan tehnyt erilaisia projekteja. Se on julkaissut muun muassa kirjoja Suojärven historiasta.
-Suojärven historiasta on kirjoitettu tähän mennessä neljä osaa. Ensimmäinen osa julkaistiin 1960-luvulla ja viimeisin 2010-luvun aikana. Lisäksi karjalan kielen osalta meillä on ollut elvytys- ja normittamisprojekti. Siinä on ollut tehtävää alusta lähtien. Julkaisimme muutama vuosi sitten Karjalan bukvari -nimisen aapisen, johon saimme tukea Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä, Jahn kertoo.
Karjalan bukvari on ensimmäinen Suomessa julkaistu karjalankielinen aapinen, joka sisältää ortografian eli karjalankieliset aakkoset sekä ääntämisohjeita. Kirjallisuuden ohella seuralla on ollut erilaisia patsashankkeita, kuten Bomban talon pihaan pystytetty patsas runnonlaulaja Ogoi Määräsestä. Pitäjäseura julkaisee myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Oma Suojärvi -lehteä sekä järjestää erilaisia kursseja ja tapahtumia.
-Olemme pitäneet kiinni Pruazniekka perinteestä. Kurssien osalta olemme järjestäneet niin kieli-, käsityö- kuin kulttuurikursseja, Jahn luettelee.
Apurahat ovat erittäin tärkeä lisä
Suojärven Pitäjäseura ry on saanut tänä vuonna Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä 2 000 euron tuen sisältöjen tuottamiseen Nurmeksen Bomballe. Apuraha on kulunut pääasiassa taiteilija Toivo Talven Kalevalan laulumailta -etsaussarjaan, joka sisältää henkilökuvia suojärveläisistä sekä suistamolaisista ihmisistä.
-Sarjaan on kuvattu niin runonlaulajia kuin tavallisia ihmisiä sekä maisemakuvia. Näyttely tuotiin tänne Kalevan hovista. Paikkana se ei ollut kovin suopea, koska se oli satunnaisesti auki. Nyt me saimme PKO:n Bomban kanssa sopimuksen siitä, että näyttely on pysyvä. Tämä on hieno paikka töille, Jahn iloitsee.
Talven grafiikkanäyttelyn ohella tukea käytettiin Karjalaisia pääsiäisperinteitä -luennon ja Lugemizia pikkarazilla -esityksen suunnitteluun. Tämän yhteyteen liitettiin myös lasten tapahtuma, mutta korona rajoitusten vuoksi tapahtuma jouduttiin peruuttamaan. Tapahtuma toteutetaan myöhemmin.
-Apurahat ja erilaiset tuet ovat muutenkin seuralle elintärkeitä. Ne mahdollistavat erilaisten projektien toteutumisen. Tämä on ollut erittäin tärkeä apuraha. Siitä suuret passibot Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiölle, Jahn lisää ja kiittää.
Yhteistyössä on voimaa
Suojärven Pitäjäseura ry on tehnyt tiiviisti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Yksi merkittävin yhteistyökumppani on PKO, jolle se on tuottanut sisältöjä Bomban talossa.
-Bomban talo on karjalaistalo, ja tänne halutaan karjalaisia sisältöjä. Niinpä olemme tehneet muun muassa erilaisia käsitöihin, ruoanlaittoon, kielen opiskeluun ja sukututkimukseen liittyviä kursseja, joita olemme voineet täällä Bomban talolla toteuttaa, Tuominen selventää.
Erilaisia kursseja on tarkoitus jatkaa ja samalla kehittää myös Agjaa. Suojärven Pitäjäseuralla menee muutenkin hyvin ja tulevaisuuteen uskotaan.
-Meillä on seurassa hyvä talkoohenki. Aiheet kantavat niin paljon, että halukkaita ihmisiä on aina tulossa. Rahaa toki pitää saada. Tulevaisuudessa haasteita tulee varmasti siinä, millaisia projekteja pystymme järjestämään. Kieliasia jatkuu varmasti, sillä se on vielä kesken. Täällä Bomban talolla voisi olla vaikka karjalankielisiä näytelmiä, monologeja tai piennäytelmiä. Materiaalia meillä kun on, Jahn toteaa.
-Kyllä. Valmiiden materiaalien tuottaminen ja vieminen eteenpäin on varmasti yksi asia, ja sitten on myös näitä kirjaprojekteja ja kaikkea muutakin. Toivon myös, että myymälätoiminta jatkuisi ja kehittyisi edelleen, Tuominen täydentää.
Bomban talo alkaa täyttymään hiljalleen ihmisistä. Ovet on juuri avattu. Pian uteliaita silmäpareja saapuu myös Soloba-kauppaan ja Agjaan. Tunnelma on leppoisa ja mukaansatempaava.
-Kyllä tänne kannattaa tulla. Täältä saa niin tietoa kuin elämyksiä. Tulgua tervehenä, kaikki hyvät rištikanzat, Jahn päättää.