Karjalaisen ruokakulttuurin vaalijat palkittiin Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön 75-vuotisjuhlassa

Vasemmalta oikealle: Aira Viitaniemi, Ulla Liukkonen ja Tarmo Wasenius, jotka saivat Karjalaisen Ruokakulttuurin elämäntyöpalkinnot Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön 75-vuotisjuhlassa.

Vasemmalta oikealle: Aira Viitaniemi, Ulla Liukkonen ja Tarmo Wasenius, jotka saivat Karjalaisen Ruokakulttuurin elämäntyöpalkinnot Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön 75-vuotisjuhlassa.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö juhlisti 75-vuotista taivaltaan jakamalla vuosijuhlassaan kolme arvostettua elämäntyöpalkintoa karjalaisen ruokakulttuurin edistämisestä. Tunnustukset myönnettiin Aira Viitaniemelle, Tarmo Waseniukselle ja Ulla Liukkoselle. Kukin palkinto oli suuruudeltaan 1500 euroa, ja ne jaettiin 12. huhtikuuta 2025 Joensuun kaupunginteatterilla järjestetyssä juhlatilaisuudessa.

Aira Viitaniemi – Karjalanpiirakoiden mestari

Kaarinalainen Aira Viitaniemi on tunnettu kotiseutuneuvos ja karjalaisen ruokakulttuurin väkevä äänikannattaja. Vuonna 1939 luovutetussa Karjalassa Koivistolla syntynyt Viitaniemi on jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen ruokaperinteeseen. Hän on saanut muun muassa Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnon ja valmistanut yli miljoona piirakkaa uransa aikana.

Viitaniemi jakaa edelleen osaamistaan ohjaamalla piirakkakursseja, joissa opetetaan aitojen käsin rypytettyjen karjalanpiirakoiden valmistusta. Hänen työnsä ei ole jäänyt vain kotimaan piiriin, sillä hän on tunnettu myös kansainvälisesti. Viitaniemen keittotaito on ihastuttanut lukuisissa tilaisuuksissa aina presidenteistä suurlähettiläisiin.

Tarmo Wasenius – Keittiömestari ja reseptiikan uudistaja

Joensuulainen Tarmo Wasenius on pitkän uransa aikana vaikuttanut merkittävästi karjalaisen ruokakulttuurin kehitykseen. Wasenius on opettanut ammattiopistossa tulevia kokkeja yli 40 vuoden ajan ja jatkaa vieläkin kokkien kilpailuvalmennusta. Hän on toiminut Pohjois-Karjalan Keittiömestarit ry:n puheenjohtajana yli 20 vuotta ja tehnyt tiivistä yhteistyötä myös kansainvälisen ruokakulttuurivaihdon parissa.

Wasenius on tunnettu myös reseptiikan kehittäjänä. Hänen tunnetuimpiin saavutuksiinsa kuuluu “körpäkkä”-nimisen leivonnaisen keksiminen ja reseptin luominen. Lisäksi hän on tehnyt pitkäaikaista työtä karjalaisen ruokaperinteen säilyttämiseksi muun muassa pitämällä karjalaista ravintolaa Petroskoissa lähes 20 vuoden ajan.

Ulla Liukkonen – Ruokakulttuurin välittäjä ja johtohahmo

Lappeenrantalainen Ulla Liukkonen on yksi Suomen keittiömestariyhteisön tunnetuimmista vaikuttajista. Hän toimi Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtajana 14 vuoden ajan ja on saanut useita kansainvälisiä tunnustuksia, kuten Maailman keittiömestarien liiton käädyt, jotka ovat alan korkein kunnianosoitus.

Liukkonen on vienyt karjalaista ruokakulttuuria maailmalle yli 50 vuoden ajan ja ollut mukana laatimassa kolmea keittokirjaa. Hänen työnsä vaikutus näkyy niin arjessa kuin juhlassakin, ja hän on toiminut muun muassa kokkina tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Tunnustus työstä karjalaisen ruokaperinteen eteen

Elämäntyöpalkintojen saajat edustavat karjalaisen ruokakulttuurin moninaisuutta ja jatkuvuutta. Heidän työnsä varmistaa, että karjalainen perinne elää ja kehittyy tuleville sukupolville. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö kiittää palkittuja arvokkaasta työstään ja toivottaa onnea tuleviin projekteihin.

Lisätietoja:
Arttu Taponen
Toimitusjohtaja, Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö
045 871 7577
arttu.taponen@kkes.fi

Yksityisyyden hallinta

Hyödynnämme evästeitä varmistaaksemme Sinulle parhaan mahdollisen palvelun. Voit hallinnoida itse, mitä evästeitä palvelussa otetaan käyttöön ja muuttaa asetuksiasi helposti milloin tahansa.